Upute za postupanje u slučaju zaraze Koronavirusom

Nadležne institucije i izvori informacija:

Sve informacije o razvoju situacije vezane uz širenje Koronavirusa u Hrvatskoj i okruženju mogu se pratiti na stranicama nadležnih institucija:

Kontakt brojevi:

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu Koronavirusa: 091/468 3032 i 099/468 3001 dostupni su za svaki radni dan od 08:00 do 22:00 sata, te subotom i nedjeljom od 08:00 do 14:00.

Brojevi dežurnih epidemioloških službi po županijama nalaze se na sljedećem linku: https://www.zvjz.hr/wp-content/uploads/2020/02/Uputa-poslodavcima-i-radnicima-o-postupanju-vezano-uz-koronavirus.pdf

Uslijed pojave koronavirusa (COVID-199u našem okruženju, a s ciljem prevencije i poduzimanja zaštitnih mjera, sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije potrebno se pridržavati sljedećih preventivnih mjera:

 1. kod svih planiranih poslovnih putovanja u inozemstvo obavezna je konzultacija s neposrednim rukovoditeljem o neophodnosti putovanja te primjena alternativne metode poslovnog komuniciranja gdje god je to moguće
 2. preporuča se svim zaposlenicima obustaviti putovanja u privatne svrhe, s posebnim naglaskom na područja pogođena koronavirusom, a za više informacija potrebno je pratiti preporuke Zavoda za javno zdravstvo:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/

 1. zaposlenicima koji su u proteklom tjednu boravili u područjima pogođenim koronavirusom u svrhu provođenja preventivnih mjera preporuča se da nakon konzultacije s neposrednim rukovoditeljem dva tjedna poslove obavljaju od kuće i prate sve upute Zavoda za javno zdravstvo:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

 1. sastanke je potrebno svesti na minimum, a za sastanke s partnerima iz inozemstva preporuka je korištenje alternativnih metoda komuniciranja (telekonferencija, videokonferencija i sl.)
 2. ukoliko primijetite neke od simptoma bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kihanje, grlobolja, glavobolja, bolovi u tijelu, curenje iz nosa, otežano disanje, drhtavica), odmah se konzultirajte s liječnikom ili nadležnim epidemiologom ukoliko ste boravili u pogođenim područjima
 3. svi zaposlenici su dužni redovito prati ruke tekućom vodom i sapunom te ih dezinficirati dezinficijensom na bazi alkohola

Na sljedećem linku nalazi se popis najčešćih pitanja i odgovora na temu koronavirusa:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Dodatne upute za pojedince – što sami možete učiniti za sebe i svoje bližnje:

 • Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
 • Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.
 • Pri pranju ruku pridržavajte se naputaka za pravilno pranje ruku: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
 • Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.
 • Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.
 • Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.
 • Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.
 • Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.
 • U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.
 • Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.
 • Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 1m kod razgovora.
 • Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.
 • Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza.
 • U javnom prijevozu, kinima, kazalištima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.
 • Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.
 • Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba.
 • Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.
 • Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom.
 • Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača. Detaljnije upute o čišćenju mogu se pronaći na:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcijaprostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-5.3.2020..pdf

 • Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

POSTUPANJE U SLUČAJU SUMNJE U ZARAZU KORONAVIRUSOM

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah):

 1. ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i  javna mjesta)
 2. javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik telefonom
 3. u slučaju hitnosti nazovite 112.

Kontaktirajte nas