ABC zastita logo
Baza znanja

Zaštita na radu kao sastavni dio poslovanja

Baza znanja

Zaštita na radu kao sastavni dio poslovanja

Zaštita na radu trebala bi biti sastavni dio poslovanja svih oblika i veličina, bez obzira na djelatnost, odnosno poslove i aktivnosti koje se svakodnevno obavljaju. Najbolji način da se zaštitite je da budete svjesni svoje okoline. Što ste bolje upoznati sa svojim zadacima i radnim mjestom, to ćete biti svjesniji potencijalnih opasnosti. Poznavanje svoje okoline i svjesnost o potencijalnim opasnostima pomoći će vama i vašim suradnicima da izbjegnete nepotrebne ili opasne situacije.

Zaštita na radu za svoj imperativ ima dobrobit zaposlenika i svih onih koji su povezani s tvrtkom, a sve kako bi bili zaštićeni radi sebe samih, pritom osiguravajući da poduzete mjere zaštite na radu imaju logičan poslovni smisao.

Poštivanje pravila o zdravlju i sigurnosti na radu, odnosno poštivanje mjera zaštite na radu, poslodavcima smanjuje rizik od prekršajnih naloga, kaznenog postupka prema odgovornim osobama, novčanih kazni i oštećenja ugleda poslovnog subjekta te tako povećava vjerojatnost pozitivnog poslovnog učinka.

Što je zaštita na radu po svojoj definiciji?

Kada govorimo o zaštiti na radu u konačnici govorimo o sprječavanju da zaposlenici, posjetitelji, kupci, itd., odnosno svi sudionici koji na bilo koji način sudjeluju u pojedinom radnom procesu budu izloženi rizicima na mjestu rada.

Prvenstveno zdravstvena i sigurnosna pravila, kao i pravila zaštite na radu služe za zaštitu zaposlenika.

Jasno je da postoje neke djelatnosti koje se smatraju "rizičnijima" od drugih. Međutim, važno je da se zakonska regulativa kao i dobre prakse provode u svim područjima kako se zaposlenici ne bi suočili s nepotrebnim ili nekontroliranim rizicima pri obavljanju svojih poslova definiranim u dokumentu koji nazivamo procjena rizika.

Područje zdravlja i sigurnosti, odnosno zaštite na radu podliježe mnogim zakonima i propisima, a nepoštivanje zakona može ostaviti tvrtke (pod time podrazumijevamo i poslodavce i zaposlenike), otvorenim za kaznene postupke i bezbrojne financijske, reputacijske i ostale praktične posljedice.

Promicanjem zakonske regulative, najboljih praksi i svijesti o zaštiti na radu u cijeloj tvrtki i poslodavac i zaposlenici mogu izbjeći ove prepreke.

Zašto zaštita na radu ima dobar poslovni smisao?

Prihvaćanje i provođenje zakonske regulative i najbolje prakse u pogledu zdravlja i sigurnosti na radu, odnosno zaštite na radu, uvijek je moralno ispravno. Naravno da postoji i vrlo jak poslovni razlog za promicanje zaštite na radu unutar tvrtke.

Tvrtka koja posluje sa snažnom kulturom zdravlja i sigurnosti na radu, odnosno zaštite na radu može:

 1. Povećati moral i produktivnost osoblja - sigurnije radno mjesto je sretnije radno mjesto! Navedeno može dovesti do npr. poboljšane stope fluktuacije osoblja.
 2. Smanjiti rizike, u konačnici smanjiti vjerojatnost incidenata - manje papirologije, manje izostanaka osoblja i manje velikih kazni!
 3. Poboljšati učinkovitost.

Umjesto da budu trošak, zdravstvene i sigurnosne postupke i mjere zaštite na radu treba smatrati ulaganjem, jer su rezultati jednako važni kao i svaki drugi mjerljivi poslovni cilj.

Zaštita na radu brine o svim sudionicima radnog procesa

Slika 1. Zaštita na radu je odgovornost svih sudionika radnog procesa

Zašto zaštita na radu potiče društvenu odgovornost?

Posljednjih godina važnost društvene odgovornosti poduzeća postala je očitija. Postoji očekivanje društva da se tvrtke smatraju odgovornim za svoje etičke prakse te stoga nikada nije bilo važnije za tvrtke osigurati da svi sudionici radnih procesa nikada ne budu ugroženi tijekom poslovanja.

Koja je važnost kulture zaštite na radu?

Jasno je da se rizici s kojima se suočavaju zaposlenici razlikuju od djelatnosti i uloga. Međutim, bez obzira na to, poslodavci i odgovorne osobe (poslodavci i ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu) na svim pozicijama moraju provoditi kulturu najbolje prakse zdravlja i sigurnosti na radu, odnosno zaštite na radu.

Kultura zaštite na radu se može učiniti na nekoliko načina, npr.:

Širite svijest o zakonskoj regulativi zaštite na radu!

 • Predstavljanje različitih akata na radnom mjestu nužno je temeljem zakonske regulative.
 • Međutim, tvrtke bi trebale ići i korak dalje raspravljajući o različitim rizicima na radnom mjestu, poslovima i aktivnostima i mjestima rada.
 • Širenjem svijesti će se promovirati najbolja praksa i poboljšati stanje zaštite na radu, odnosno zdravlja i sigurnosti na radu.

Učite na svojim greškama...

 • Iako je od vitalne važnosti eliminirati/umanjiti rizik što je više moguće, s vremena na vrijeme neizbježno će se dogoditi neželjeni incidenti.
 • Međutim, kada su se već dogodili, oni bi trebali djelovati kao alat za učenje za sve kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti.
 • Navedeno se može postići dobrom komunikacijom poslodavca, odgovornih osoba i zaposlenika kako bi se osiguralo da su svi informirani o tome kako izbjeći neugodne nezgode i nesreće.

Ne okrivljujte kulturu zaštite na radu, već postigite pravu ravnotežu...

 • Naravno, prijava „događaja koji su umalo doveli do nezgode ili nesreće“ izgleda jednostavno, ali ona će se vjerojatno dogoditi samo ako zaposlenici vjeruju da neće biti kažnjeni.
 • Stoga je važno da zaposlenici imaju ravnotežu znanja da mogu prijaviti incidente bez kažnjavanja, ali i da znaju važnost odgovornosti i izbjegavanja nepromišljenog i neprihvatljivog ponašanja.

Odbacite papire i nepotrebnu dokumentaciju...

 • Vremena izvještavanja o incidentima putem papirnatih obrazaca i proračunskih tablica odavno su prošla!
 • Kako bi tvrtke imale koherentnu, dobro komuniciranu kulturu zaštite na radu i zdravlja i sigurnosti na radu, dosljedan, uživo temeljen sustav u ABC Cloudu je dobro i kvalitetno rješenje.